Objavljeno: Ned, 08.05.16. 10:36
Indija u kratkim crtama

Nacionalni parkovi Indije

 
piše Josipa Pavelić 
 
Da ne bi bilo da uzimam preuzimam tuđe zasluge: dečko je predložio temu nacionalnih parkova, ja sam ju s oduševljenjem prihvatila i krenula pisati o onima u Kerali. I, čim sam vidjela sliku parka Silent Valley, ostala sam bez daha i zaljubila se u to mjesto.

 

Silent Valley 

U potpunosti prirodna kišna šuma. Dobro, šumetina. Od 237.52 kilometra kvadratna. Izgubila bih se tamo k'o nitko. Ne da bi mi smetalo, sudeći prema ovim slikama. Svjež zrak (nisam fan zagrebačkoga) Bogatstvo flore i faune. Uuu, i endemske vrste isto! Uglavnom, da. 

Silent se Valley nalazi u Kerali (očito), na jugozapadnim Ghatima. Dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama, bilo osjetljivih, ugroženih ili smanjenoga rizika. Tamo obitavaju recimo slon, tigar, azijski divlji pas te azijska cibetka palmašica (oke, nisam ni ja nikad čula za nju, ali mi se sviđa). 


Azijski divlji pas.

Biljke su isto predivne – litsea, endemska vrsta orhideje (one su inače najzastupljenije u parku) te epifitna endemska vrsta Impatiens. Znam da možda nisam stavila najljepša bića ikad, ali! Ovdje je web-stranica, slobodno svratite i pogledajte ^_^


Pampadum Shola
 

Najmanji nacionalni park Kerale, svejedno divan i šumovit i s užasno puno raznih vrsta. I ima kul ime, Šuma u kojoj plešu zmije. I onda bi čovjek očekivao da mi sajtovi ponude listu zmija koje tamo obitavaju, ali ne. Uspjela sam, evo, naići na podatak da imaju neke vrste kobri i pitona. Nema veze, bitno da imaju azijskog divljeg psa i tigra, i papigu. I goluba koji izgleda stoput bolje od naših golubova. Također, imaju preko sto vrsta leptira. Btw, šuma. I koliba u njoj. Upute i zanimljivosti potražite na brojnim stranicama. Nama se svidjela ova.Eravikulam 

Poprilično pristojno složena web-stranica ovog parka pruža mnoge zanimljive podatke. (Aliteracija na desetu.) Pokriva površinu od 97 km2, a dom je najrazličitijim vrstama, ponajviše ptica i leptira. 


Eravikulam.

Posebna je atrakcija najveća populacija ugrožene vrste Nilgiritragus hylocrius, kao i novootkrivena i veoma rijetka vrsta žabe. Što se biljaka tiče, osim grmova, postoji i puno predivnog drveća i cvijeća, kojima, nažalost, većinom nisam bila sposobna naći ime.


Nilgiritragus hylocrius. 


Objavljeno: Čet, 04.08.16. 11:18
Indija u kratkim crtama

Prirodne ljepote sjevera Indije

 
piše Josipa Pavelić

Spremate kofere? A da skrenete prema sjeveru Indije?   
opširnije
Objavljeno: Ned, 14.02.16. 12:04
Indija u kratkim crtama

Kulturno u Indiji – volume two

 
Pišu Josipa Pavelić, Marijana Janjić

Josipa:
Prošlo je više mjesec dana od prvoga mi članka o indijskome bontonu, urednica čeka već valjda pola mjeseca da joj pošaljem sljedeći, a ja nikako da sjednem za laptop i natipkam ga; kao da sam prava Indijka, uvijek i sa svime kasnim. E pa, došao je i taj tren: bez daljnjeg odgađanja, nove crtice iz indijskoga bontona čekaju vas u ostatku teksta!


Marijana:
Urednica je dočekala tekst.opširnije
Objavljeno: Ned, 20.12.15. 11:38
Indija u kratkim crtama

Kulturno u Indiji

 
piše Josipa Pavelić 
 
Razmišljajući kako bi bilo prekul otići vidjeti tu Indiju o kojoj evo već pet godina učim, krenem ja pretraživati net u potrazi za korisnim informacijama, stvarima koje na predavanjima nisam čula, savjetima gdje što i kako. Završila sam čitajući o malim – ali bitnim – stvarima iz bontona. 


opširnije
Objavljeno: Pon, 16.11.15. 10:04
Indija u kratkim crtama

INDIRA GANDHI

 
piše Josipa Pavelić


Indira Gandhi, najpoznatija političarka Indije, prva indijska premijerka, koja drži i rekord u tom poslu – na vlasti je bila od 1966. do 1977., a zatim i od 1980. do 1984. godine – umrla je 31. listopada 1984. U sjećanje na nju slijedi (veoma) kratak pregled razdoblja njezine vlasti.


opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr