Objavljeno: Čet, 22.09.16. 19:01

Moj bog je u muzeju

 
Vasudha Sinha 
Bilo je posve jasno što su namjeravali učiniti. 


Kratki zapis Vasudhe Sinhe iz Delhija o neočekivanom doživljaju s Buddhom. Vasudhu smo ove godine na indija.hr predstavili u intervjuu. Nakon tog intervjua smo dugo razmišljale kako uključiti Vasudhu u komunikaciju s čitateljima na www.indija.hr. Vasudha je ponudila da piše o svojim otkrićima Indije iznutra, da uzvrati pogled izvana prema van.
 


***

Indijci su odani navikama, odani ritualima i odani religiji. Viđala sam ljude kako zaustavljaju svoje aute na prometnim ulicama ne bi li odali počast bogovima u hramovima. (Božji jasan naum nesumnjivo sprečava gomilanje sudara branika). Nailazila sam i na klanjanje drveću, zidićima sa slikama bogova i sličnim predmetima na bizarnim mjestima (proglašenima svetima). No, sinoć sam vidjela doista neobičan prizor, tako zbunjujuć a opet tako zanosan da me i iznervirala ta moja opčinjenost. 

Spremali smo se napustiti odjel o budizmu u Nacionalnom muzeju, odjel u kojemu su ne samo slike, skulpture i ritualni predmeti nego i jedna od nekoliko Buddhinih relikvija. Njegove su kosti pronašle dom u svetištu od zlata, urešenome dijamantima i prekrivenome velikim staklenim kućištem. Spremali smo se svratiti u odjel mughalskih minijaturnih slika kad je do nas doprla buka turista koji su se gurali prema relikviji. Bilo ih je pedesetak, predvodio je vodič, a sjatili su se u muzej tik pred zatvaranje. Autentičnost relikvije nije nikada do kraja potvrđena no to nije smelo ovu skupinu starijih Šrilančana u namjeri da je okruže. Ova je grupa žena i nekolicine muškaraca, najmlađi je član imao oko 40, a nastariji više od 70, vjerojatno doputovala ravno sa Šrilanke. Moj je pratilac primijetio da vjerojatno nije nemoguće da su u muzej prvenstveno došli da bi odali počast relikviji. Ponovno sam se posvetila sad već nabujalom zboru vjernika. “Okašnjeli” su se pridružili grupi no ne prije nego su užurbano izašli da ostave svoju obuću ispred prostorije – da ne bi ispali puni nepoštovanja u nečijim očima. Oni koji nisu uspjeli prodrijeti kroz ovaj ljudski krug do svetišta, odlučili su se ispružiti u čast bogu iz daljine. A skupina koja je rasla sa svakom sekundom, izvadila svoje fotiće, zapjevala pjesmu i krenula obilaziti oko svetišta. 

Bilo je posve jasno što su namjeravali učiniti. Moj se profani posjet u čas pretvorio u svet, njihov. Stajala sam tamo i promatrala, odudarajući posve od sredine.
Objavljeno: Pet, 29.12.17. 16:24
Indijska kuhinja - Recepti - Recept tjedna

Mala kuharica prema receptima iz ajurvedskoga zdravljaka

 
Mala kuharica prema receptima iz ajurvedskoga zdravljaka Soul food u Zagrebu spremna je izazov kuhanja zdrave i fine hrane! Uživajte u finim okusima u novoj 2018. godini s receptima Tomislava Klasnića.
opširnije
Objavljeno: Pon, 13.02.17. 14:41
Kolumne
- Razgovori

Irena Sertić i festival orijentalnih plesova: pet brzopoteznih

 
razgovarala Marijana Janjić 
Irena Sertić, Shireen, Karlovčanka je s plesom u duši. U Zagrebu je prošle 2016. godine pokrenula i organizirala prvi festival orijentalnih plesova, Oriental fusion stars. Razgovarali smo s njom o festivalu i plesu. 
opširnije
Objavljeno: Uto, 21.03.17. 19:57
Kolumne
- Razgovori

Slika ispod pera, riječ ispod kista

 
razgovarala: Marijana Janjić

Teđi Grover (1955.), predstavnica je hindske pjesničke riječi ali i slikarica. Priča ove svestrane umjetnice bit će objavljena ovoga proljeća u zbirci Lotosi od neona: o gradovima i drugim ljubavima (urednice Marijana Janjić, Lora Tomaš, izdavač Studio TiM). Prenosimo dio razgovora s njom o slici i riječi, Marguerite Duras i prevođenju.

opširnije
Objavljeno: Čet, 29.12.16. 22:46
Kolumne
- Razgovori

Put po Aziji: u potrazi za avanturom i poslom 1

 
razgovarala Marijana Janjić

Svjetska putnica, učiteljica, dama s kamerom i hrabra srca. Predstavljamo vam Justynu Guziak, Poljakinju koja je svoj trenutni dom pronašla na Tajlandu kao učiteljica engleskoga. Justyna uspješno pronalazi nove avanture, a u ovom razgovoru dotakli smo se Indije, posla, Burme i Tajlanda
.

opširnije
Objavljeno: Sri, 28.12.16. 09:59
Kolumne
- Putevima religije i fillozofije u Indiji

Karma i jedan od načina iskupljenja

 
piše Blanka Đidara


„O sudbini i osobnom naporu ovisi uspjeh pothvata. A sudbina je samo zgusnuta sila osobnih napora u prijašnjim životima“

opširnije
Objavljeno: Uto, 06.12.16. 09:23
Kolumne
- Indija na filmu

Junak (Najak), 1966. / Satjađit Raj

 
piše Elvira Gotal

Glume: Uttam Kumar (Arindam Mukherđi), Šarmila Tagore (Aditi Sengupta), Bireswar Sen, Bimal Ghosh i dr.

Ovaj film dojmljiv je u svim svojim aspektima te bi mogao ući u kategoriju “art filmova”. Maestralno odrađene uloge Uttam Kumara i Šarmile Tagore šalju čistu i jasnu poruku filma. Junak ostaje očuvan za publiku, a publika se počinje pitati tko su ti junaci s ekrana.
opširnije
Objavljeno: Pon, 28.11.16. 20:35

Durga puđa i Bengalci

 
piše Vasudha Sinha

Često kad poželim dobiti pristup u posvećenu zonu ljubljenoga (i često ismijavanoga) svijeta Bengalaca koristim šifru svoje bengalske četvrtine (ja sam Bengalka po majčinoj majci). Jednom su me pitali da pokažem gdje je točno ta četvrtina, a ja sam spremno podigla lijevu ruku (u šali).

opširnije
Objavljeno: Pet, 04.11.16. 13:50
Kolumne
- Razgovori

Indijske veze: putovanje Hrvatskom od Murtera do Osijeka

 
piše Marijana Janjić
Skupina je prijatelja ove godine putovala Hrvatskom. Na kraju njihova dvotjednoga putovanja Hrvatskoga zamolili smo ih da podijele s nama neke od svojih doživljaja. Upoznajte Stephaney, Jamesa i Leishu i njihov doživljaj Hrvatske. 

opširnije
Objavljeno: Sub, 22.10.16. 18:26
Kolumne
- Razgovori

Indijski plesni dragulji iz Srbije - razgovor s Marinom Stevanović

 
razgovarala Marijana Janjić
Marina Stevanović, plesačica je iz Beograda. Zaljubljenica u indijske plesove, osnivačica plesne škole Panna i jedna od osnivačica festivala Dragulji Azije. S Marinom smo razgovarali uoči njezina dolaska u Zagreb na festival Oriental Fusion Stars koji će se održati 5. 11. 2016. na Sceni Travno.

opširnije
Objavljeno: Pet, 30.09.16. 10:57
Kolumne
- Razgovori

Rahul Soni: urednik, prevoditelj i pisac prijevodi, klišeji i književni časopisi

 
razgovarala Marijana Janjić
Ovaj smo mjesec razgovarali s Rahulom Sonijem, urednikom, Rahulom Sonijem, prevoditeljom s hindskoga jezika i na hindski jezik, a obojica su u dosluhu s Rahulom Sonijem, piscem. Rahul Soni, vrlo je skromno zamolio da umjesto fotografije njegova lica objavimo fotografije njegovih radova, naslovnice, prijevode, linkove na časopise. Rad govori rječitije od svega.
  
opširnije
Objavljeno: Pet, 19.08.16. 10:22
Kolumne
- Razgovori

Sonnet Mondal: poezija, Tagore, cenzura

 
piše Marijana Janjić 

Sonnet Mondal, pjesnik iz Kalkute, u razgovoru za indija.hr progovara upečatljivo o pjesničkom nadahnuću i svom odnosu prema Tagoreu. U sve to još treba uklopiti i Drakulu na TV-u i pitanje o cenzuri.
opširnije
Objavljeno: Čet, 04.08.16. 13:10
Kolumne
- Razgovori

Priče iz Kašmira 2

 
piše Marijana Janjić

Nastavak razgovora s g. Ibrahimom Vanijem o Kašmiru, politici, prirodi i pričama iz Kašmira. 
opširnije
Objavljeno: Čet, 04.08.16. 11:18
Indija u kratkim crtama

Prirodne ljepote sjevera Indije

 
piše Josipa Pavelić

Spremate kofere? A da skrenete prema sjeveru Indije?   
opširnije
Objavljeno: Uto, 05.07.16. 18:16
Kolumne
- Razgovori

Priče iz Kašmira 1

 
Razgovarala Marijana Janjić 
Čarobna zemlja Kašmir. Kašmir – njegova brda i jezera. Kašmir – kraj sretnih završetaka s kino ekrana. Kašmir – sjaj, ljepota, priča. Još jedna priča, priča mladoga znanstvenika Ibrahima Vanija iz Kašmira o Kašmiru. 
opširnije
Objavljeno: Uto, 28.06.16. 12:19
Kolumne
- Indija na filmu

Zoološki vrt (Ćirijakhana ), 1967. / Satjađit Raj

 
piše Elvira Gotal  
Satjađit Rajev film Ćirijakhana iz 1967.g. prva je adaptacija priče o slavnom detektivu Bjomkešu Bakšiju, nastalom prema liku Sherloka Holmesa. Redatelj je time započeo nezaustavljiv val filmskih adaptacija. Osim za film, priče su adaptirane i za radio i TV seriju. Želite li vidjeti kako slavni Holmes izgleda u prvoj indijskoj varijanti usudite se upustiti u ovu filmsku istragu. 

opširnije
Objavljeno: Uto, 14.06.16. 10:28
Kolumne
- Putevima religije i fillozofije u Indiji

ISKCON – Međunarodno društvo svjesnosti Krišne

 
piše Blanka Đidara 
 
ISKCON ili popularno pokret Hare Krišne kao duhovni pokret temelji se na drevnoj vedskoj literaturi s korjenima u stoljećima staroj indijskoj vjerskoj tradiciji. Iako pokret Hare Krišne u raznoj literaturi nalazimo kao dio „novog vjerskog pokreta“ nastalog u 20. stoljeću većina njegovih članova smatra kako to nije točno. Mnoga opravdanja koja podupiru tu tvrdnju svoja uporišta pronalaze u Čaitanji, središnjoj vjerskoj ličnosti, mistiku i reformatoru iz 16. stoljeća a kojega sljedbenici ili vaišnavisti smatraju božjom inkarnacijom odnosno avatarom. Njegovo učenje, Gaudijev vaišnavizam, je zamršeno iz razloga što je bilo revidirano i reformirano u kasnom 19. stoljeću u doba britanske kolonijalne vlasti u Indiji. Posredstvom Bhaktivinoda Thakura, indijskog državnog službenika, pokret Čaitanja u 20. stoljeću postaje organizacija Gaudija math ili „crkva Čaitanje“.
opširnije
Objavljeno: Pon, 06.06.16. 10:22
Zvuci Indije

Gorav Dagaonkar: pisac, pjevač, ekonomist

 
piše Marija Šimag 

Gorav je rođen 10. srpnja 1982. u Mumbaiju, a glazbom se počeo baviti 2008. godine. Međutim, prije pisanja pjesama, izvedaba i skladanja, Gorav je studirao na Indijskom Institutu poslovanja u Ahmedabadu menadžment (business management), a na istom je ujedno i diplomirao.
opširnije
Objavljeno: Čet, 12.05.16. 11:31
Kolumne
- Razgovori

Goranovo proljeće i cvjetovi suvremene indijske poezije
razgovor sa Sudipom Senom


 
Razgovarali Marijana Janjić i Krešimir Krnic

Svako proljeće donosi nove radosti i uzbuđenja. Ovoga smo imali jedinstvenu priliku razgovarati s pjesnikom iz Indije, gostom Goranova proljeća. Sudip (Sudeep) Sen autor je velikog broja knjiga poezije i proze, ujedno i fotograf čija djela krase mnoge časopise i knjige. Kao zaljubljenici u lijepu riječ i indolozi, zamolili smo g. Sena da porazgovaramo o suvremenoj indijskoj poeziji, osobito o poeziji na engleskoj književnosti kojoj on značajno doprinosi svojim stvaralaštvom.
opširnije
Objavljeno: Ned, 08.05.16. 10:36
Indija u kratkim crtama

Nacionalni parkovi Indije

 
piše Josipa Pavelić 
 
Da ne bi bilo da uzimam preuzimam tuđe zasluge: dečko je predložio temu nacionalnih parkova, ja sam ju s oduševljenjem prihvatila i krenula pisati o onima u Kerali. I, čim sam vidjela sliku parka Silent Valley, ostala sam bez daha i zaljubila se u to mjesto.

opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr