Objavljeno: Sri, 26.07.17. 06:27

Suvremene književne note iz srca Indije

 
Stara mudrost kaže da nas riječi ozdravljaju. Nova knjiga prijevoda suvremenih književnih tekstova „Lotosi od neona“ uvest će vas u neotkrivene kutke indijske književnosti. Kratka proza i poezija otvaraju prozore u svijet Bombaja, Delhija, malih goanskih sredina, neotkrivenih indijskih vizura. Ozdravite svoju percepciju Indije i svijeta uz vrsne književne prijevode u izdanju Studio TiM i Indijski kulturni centar Zagreb.
 
Lotosi od neona – indijski autori o gradovima i drugim ljubavima 
Studio TiM i Indijski kulturni centar Zagreb 
urednice: Lora Tomaš, Marijana Janjić 
200,00 kn Vidljivo je tiranija, a čujno ništa manje. Vidljivo ti ne veli gdje je što. 

Vivek Narayanan, 22 sata


Tu, odmah na križanju, uzidana u zid od magle, 
 nazire se auto-rikša. 

 Git Ćaturvedi, U gluho doba, na ulici sâm  


Lotosi od neona svijetle kao prvi vjesnici na književnome putovanju kroz Indiju. 38 suvremenih autora i autorica u vrsnim prijevodima provodi ljubitelje lijepe riječi i Indije kroz nepoznate predjele poznatih krajolika. 
 
Delhi, Bombaj, Kalkuta izranjaju osvijetljeni neonskim žarom metropola. Goa otkriva lice male sredine zapletene u vlastite intrige. Madurai, Bangalore, Đaipur – ovaj književni vlak staje na mnogim poznatim stanicama. Nečujno čitatelju podmeće povijest i budućnost, mašinsku stvarnost i emocionalnu fantastiku. 

Lotosi od neona paradoksalno su postojani u traženju indijske Indije. Ovi lotosi kolorite Indije prepoznaju i izvan Indije u iskustvu emigranata, putnika prolaznika.
O knjizi Dinko Telećan, autor putopisa o Indiji Lotos, prah i mak veli: 
„Lotosi od neona donose panoramu novi(ji)h književnih glasova Indije, u vrsnim prijevodima s engleskoga, hindskoga i hindustanskoga, i time otvaraju prozor, zapravo mnoštvo prozora u jedan čudesno mnogoglasan svijet, iznenađujući na svakom koraku i liječeći preostale predrasude čak i onih ovdašnjih čitatelja koji su donekle upoznati s paradoksima suvremene Indije i njihovim odrazima i izrazima u djelima današnjih pisaca i spisateljica. Dobivamo priliku čuti snažne glasove, precizno artikulirane krikove bunta u finim lirskim i britkim proznim komadima, obračune s tradicijom, ali i njene raznovrsne moderne pa i postmoderne rekonstitucije, propitivanje nabujale urbanosti i velegradskih kontrasta, glasove koji, senzibilitetom i književnim postupcima, uvelike korespondiraju s onime što se stvara na Zapadu, ali gotovo u pravilu zadržavaju svoju nezamjenjivu lokalnost koja je, kao što znamo, preduvjet za ono istinski univerzalno."


Vagoni Lotosa od neona osvjetljuju retke o obiteljskim razmiricama, reminiscencijama i izgubljenom vremenu. Vode naprijed kroz tunele političkih komentara isprepletene s nostalgijom. Daleko od stereotipne slike komponiraju kompleksnu književnu mapu na engleskom i hindskom jeziku o iskustvu Indije i svijeta. 


 

 „Ulica ispred Jantara Mantara omiljen je zalogaj za novinare. Uz zvjezdarnicu iz devetnaestoga stoljeća su široki pločnici, a isti često ugošćuju improvizirane protestne skupine. Ponekad i mjesecima. Trenutno je tamo skupina zaokupljena žrtvama plina u Bhopalu. Sjede ondje, u intervalima, najmanje nekoliko godina, a sada su spali na pet-šest ljudi koje novinari uglavnom ignoriraju. Mnogo veća grupa, okupana bljeskanjem fotoaparata, pripada Pokretu za spas Narmade. Oni su raspršena tvorevina na ulici i, jer njihovo društvo uključuje slavne osobe poput Arundhati Roy, povremeno privlače kamere medija.” 

 Tabish Khair, Muljaža

 “Dragi moj Điti, 
posve je novo i neobično iskustvo ovaj put vidjeti Europu. 
Stigla sam jučer popodne, u šest, u Dubrovnik. 
U Indiji je tada bilo vjerojatno oko pola jedanaest navečer. Trebalo mi je pola sata da pokupim prtljagu na aerodromu i još sat vremena da dođem do hotela. Bila sam mrtva umorna. Zaspala sam u tren oka. 
Ujutro oko šest naručila sam čaj iz restorana. 
Hotel je tik uz more, pa sam čaj pila na terasi.” 

Amrita Pritam, Izbor iz pisama Imrozu


Knjiga će uskoro biti dostupna u knjižarama. 

Lotose od neona objavljuju kao suizdavači Studio TiM iz Rijeke i Indijski kulturni centar Zagreb. Knjiga je tiskana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Indije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj.


Objavljeno: Sri, 12.07.17. 09:41
Kultura

Stalni otvoreni natječaj za suradnju

 
Voliš Indiju? Znaš nešto što misliš da je vrijedno dijeljenja? Noge su te odvele u nepoznatom smjeru? Imaš fantastične fotografije? Znaš dobru priču? Imaš dokumentarac? Recept? Izložbu? Radionicu? Spreman koncert? Na pravoj si adresi. opširnije
Objavljeno: Uto, 11.02.14. 14:59
Politika

U Hrvatsku dolazi gđa. Preneet Kaur

 


U službeni posjet Republici Hrvatskoj danas dolazi Preneet Kaur, državna ministrica za vanjske poslove Republike Indije.

Tijekom boravka u Zagrebu, održati će  više susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Objavljeno: Čet, 29.06.17. 07:02

Novi dom naše udruge u potrazi za novim licem

 
Indijski kulturni centar se useljava na adresu Ilica 43. Molimo vas za pomoć da ga učinimo lijepim i ugodnim domom za sve goste, prijatelje i članove.
Želimo otvoriti vrata svoga doma što prije pa nam se javite do 3. 7. Nazovite nas  i dogovorit ćemo se :) opširnije
Objavljeno: Pet, 30.12.16. 09:49

Indijski kulturni centar Zagreb dobio svoj dom

 
Silno smo uzbuđeni što sa svim svojim čitateljima i zaljubljenicima u indijsku kulturu na kraju godine možemo podijeliti radosnu vijest koja je nama svima u centru obilježila 2016. godinu: Indijski je kulturni centar Zagreb dobio svoj dom, pravi pravcati dom.
opširnije
Objavljeno: Pon, 17.10.16. 09:50
Politika

8. sastanak zemalja BRICS-a, Goa

 
Indija je ovaj vikend bila domaćin posljednjega u nizu sastanaka država BRICS-a. Sastanak oko 900 delegata, kako navodi Indian Express, održan je u saveznoj državi Goa, u mjestu Benaulim. Indija je na sastanak kao domaćin pozvala i predstavnike zemalja BIMSTEC-a zbog strateške i ekonomske važnosti ponajviše za Indiju i Kinu. opširnije
Objavljeno: Uto, 19.04.16. 17:39
Politika

Posjet ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj

 
Umirovljeni general Viđaj Kumar Singh, ministar vanjskih poslova Republike Indije, posjetio je prošli tjedan Hrvatsku i pojedine hrvatske dužnosnike. Uz posjet Kumrovcu, ministar je bio i u Velikom Trgovišću, a u Zagrebu se susreo i s udrugama zainteresiranima za suradnju s Indijom. opširnije
Objavljeno: Uto, 23.02.16. 11:18
Politika

Tisuću rijeka prema moru borbe

 
piše Aca Vragolović 
Kastinski sistem je sistem društvene stratifikacije star više od 3 000 godina, preoblikovan pod Britanskim carstvom. Bazira se na osnovnoj podjeli na 4 varne, iz kojih se razvilo nebrojeno mnogo manjih organizacijskih jedinica, nazvanih 'đati'. Izvan kastinskog sistema nalaze se tzv. nedodirljivi, oni koji tu spadaju po rođenju ili koji su kastinsku pripadnost izgubili zbog kakva prekršaja. Oni sami, od 19. stoljeća, preferiraju naziv 'dalit', „potlačeni“, kako bi opisali stalnu opresiju koja se vrši nad njima. 

opširnije
Objavljeno: Pet, 18.12.15. 11:55
Politika

 M - kao društvena stigma

 
Piše Aca Vragolović

Bez obzira kojoj kulturi pripadali, o njoj se najčešće u društvu ne razgovara, a ako je potrebno spomenuti je, obično se koriste različiti eufemizmi. Kod nas su popularni „došli su mi oni dani“, „imam tehničkih problema“, „imam stvari“, a u Indiji „imam suho grlo“, „kad će ti doći odjeća?“ etc. Riječ je o izvjesnoj riječi na 'm' – menstruaciji.

opširnije
Objavljeno: Sub, 14.11.15. 08:51
Politika

Zamah prema vjerskom nacionalizmu

 
piše Aca Vragolović


Premijer Modi neko vrijeme se uopće nije izjašnjavao o brutalnom ubojstvu. Pristaše Indijske narodne stranke (Bharatija Đanata Party, dalje u tekstu: BJP) njegovu šutnju opravdavali su govoreći da Modi ne mora komentirati svako ubojstvo. Također su se mogle čuti i izjave koje odišu idejama vrlo nalik onima fašizma.
opširnije
Objavljeno: Sri, 07.10.15. 11:18
Ostale vijesti

Istraživanje posvećeno učenju azijskih jezika na Filozofskom fakultetu

 
Europska unija - Ulaganje u budućnost
Memazija, algoritmi za pamćenje i njihova primjena u učenju azijskih jezika

Projekt financiran sredstvima Europske unije posvećen učenju azijskih jezika.

opširnije
Objavljeno: Čet, 30.10.14. 22:08
In memoriam

Preminuo Nimai Roy

 
U dubokoj boli javljamo tužnu vijest da je naš dragi suradnik i prijatelj Nimai Kristijan Roy tragično preminuo u nedjelju 26. 10. 2014. u 39. godini života.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak 03.11.2014. u 12:10 sati u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.

Objavljeno: Pet, 26.09.14. 15:26

Novi veleposlanik R. Hrvatske u Delhiju 

 
Veleposlanik Amir Muharemi predao vjerodajnicu predsjedniku R. Indije Pranab Mukherjeeju.Ceremonija od održana u Rashtrapati Bhavanu u New Delhiju 25.09.2014. godine.

opširnije
Objavljeno: Sri, 30.07.14. 19:09
Politika

Otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije

 
U srijedu 30. srpnja 2014. godine svečanom je ceremonijom otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Svečanosti su nazočili uvaženi gosti iz političkog, kulturnog i gospodarskog života grada Zagreba prevođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, članovi diplomatskog kora, Indijski državljani kao i prijatelji Indije.

opširnije
Objavljeno: Uto, 17.06.14. 13:51

Nova lokacija ureda Veleposlanstva R. Indije u Zagrebu

 
Od 16. lipnja 2014. godine Veleposlanstvo R. Indije radi na novoj (stalnoj) adresi Bijenik 152 b u Zagrebu.

Ukoliko dolazite autobusom, možete koristiti liniju 128 koja kreće s okretišta Črnomerec i vozi za Lukšiće, Raspored linije pogledajte ovdje.

Ostali kontakti ostali su isti:
Tel: (00-385-1) 4873239, 4873240
Fax: (00-385-1) 4817907
E mail: info@indianembassy.hr
Emergency Contact No: (00-385-1) 4873241

Objavljeno: Sub, 07.06.14. 08:28
Kultura

Izložba "Zagrebački sveti majmuni"

 
Zagrebački sveti majmuni ustvari su Hanumanovi languri – sveti indijski majmuni koji žive u zagrebačkom Zoološkom vrtu. 


opširnije
Objavljeno: Uto, 03.06.14. 12:10

Izložba 

 
http://svetimajmuni.com/
Objavljeno: Uto, 29.04.14. 16:27
Kultura

Pripovjedaonicom indijskih bajki za djecu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju započeli Dani Indije

 
U okviru mjesečne edukativne akcije muzejskih pedagoga Hrvatske pod nazivom (BEZ)VEZE u nedjelju 27. travnja započeo ovogodišnji program 6. Dana Indije u Zagrebu.

opširnije
Objavljeno: Sri, 12.03.14. 20:43
Turizam

Indija na Međunarodnom sajmu turizma Place2go u Zagrebu

 
Prvi će se puta na sajmu u organizaciji Veleposlanstva R. Indije u Zagrebu predstaviti i Indija! Naravno, Indijski se kulturni centar Zagreb kao glavni promotor Indije u nas uključio oko organizacije štanda kao i ponude dodatnih promotivnih sadržaja.

Adresa: Boćarski dom, Prisavlje 2
Radno vrijeme sajma: petak - nedjelja, od 10 do 19 sati
Ulaz je besplatan!

opširnije
Objavljeno: Sri, 12.02.14. 17:29
Politika

Preneet Kaur u Zagrebu nagasila važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske

 
Brojni susreti indijske ministrice vanjskih poslova Preneet Kaur u Zagrebu: Htjela sam pokazati važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske, koji se razvijaju još od doba Nehrua i Tita. Stoga sam za ovo putovanje izabrala samo posjet Hrvatskoj.
opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr