Objavljeno: Uto, 11.01.11. 15:09
Gospodarstvo

Gospodarski forum: Indija - Dubrovačko-neretvanska županija

 
Indijski veleposlanik Pradeep Singh je, predstavivši indijsko gospodarstvo i mogućnosti suradnje sa županijskim gospodarstvenicima, podsjetio kako su indijsko-hrvatski odnosi vrlo dobri, posebno Indije s Dubrovnikom s kojim trgovačka suradnja datira unazad nekoliko stoljeća, a u indijskom gradu Goi nalazi se i crkva dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha.

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Pradeep Singh rekao je kako će pozvati bollywoodske producente da svoje filmove snimaju na lokacijama u Dubrovniku.

- Bollywoodski producenti su u stalnoj potrazi za novim zanimljivim destinacijama na kojima bi snimali, a Dubrovnik je izuzetno lijep grad s puno atraktivnih lokacija - rekao je veleposlanik Singh, napominjući kako ti filmovi imaju na milijune gledatelja, ne samo u Indiji nego i drugdje u svijetu.

U Indiji je vrlo razvijen srednji stalež koji voli putovati te ćemo promovirati Dubrovnik kao izvanredno zanimljivo turističko odredište - naglasio je indijski veleposlanik. Dodao je kako su brodogradnja, medicina i farmaceutska industrija područja u kojima Indija želi razviti bolju suradnju s Hrvatskom.

 

U organizaciji Županijske komore Dubrovnik, Grada Dubrovnika i indijskog Veleposlanstva 18. siječnja 2011. u hotelu More održan je Indijsko-dubrovački gospodarski forum.

U uvodnim izlaganjima naglašeno je kako su Hrvatska i Indija potpisivanjem Sporazuma o trgovini i gospodarskoj suradnji te Sporazuma o promociji i međusobnoj zaštiti investicija utrli put daljnjoj suradnji. Prema podacima za prvih deset mjeseci prošle godine, uvoz iz Indije u Dubrovačko-neretvansku županiju bio je 351.676 USD, izvoz 13.400 USD, a u trgovini je sudjelovalo 16 tvrtki. Pretežno se trgovalo tekstilom i kožom.

Indija je nekad bila zemlja burne povijesti, a danas je zemlja s visokim stopama rasta BDP-a, koja nije osjetila svjetsku krizu, nego je i tada imala pozitivne stope rasta. Druga je najmnogoljudnija zemlja na svijetu s povoljnom demografskom strukturom i s pretežito mladom te školovanom populacijom (prosječna dob je 24 godine) i kao takva značajan je partner svakoj zemlji.

Veleposlanik Indije Njegova Ekscelencija Pradeep Singh predstavio je indijsko gospodarstvo te iznio brojne potencijale i mogućnosti koje se otvaraju međusobnom suradnjom, gdje je posebno izdvojio suradnju na području turizma, zdravstva, izgradnje brodova, informacijskih tehnologija te suradnju u filmskoj industriji. Naglasio je da se u Bollywoodu godišnje proizvede 12.000 filmova odnosno 32 filma dnevno i da su Indijci zainteresirani za neke nove lokacije, a ljepote Dubrovnika svakako im privlače pozornost.

U nekoliko kratkih filmova moglo se vidjeti da je Indija napredovala tehnološki i da se iz pretežno poljoprivredne ekonomije pretvorila u industrijsku ekonomiju s visokim stupnjem modernizacije i informatizacije, te da danas radi na razvoju tercijalnog sektora.

Na Forumu su predstavljeni gospodarski potencijali Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s naglaskom na potencijale koji su godinama zanemareni. Istaknuto je da je turizam neosporno osnovna i vodeća aktivnost, ali osnaživanje i drugih djelatnosti kao što su prerada i konzerviranje ribe, ribljih proizvoda, voća i povrća te školjkaša također bi moglo biti u funkciji turizma i moglo bi pronaći svoj kanal prodaje kroz turističku ponudu. Osim toga, istaknuta su bogata nalazišta kamena, dugogodišnja tradicija u brodogradnji, ali i velike mogućnosti u informacijskim tehnologijama.

U nastavku se predstavila indijska tvrtka Sara Group te dubrovačka informatička tvrtka Laus CC koja je primjer da se bez obzira na ograničenost prostora korištenjem vlastite pameti može puno postići. Predstavnik tvrtke Ljubo Nikolić naglasio je da većina informatičara koja je zaposlena u Lausu dolazi sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Objavljeno: Čet, 03.02.11. 14:27
Gospodarstvo

Nirupama Rao: Svjetska kriza i nove ekonomije

 
Snaga indijske ekonomije temelji se na visokoj stopi štednje i ulaganja, a ono što je razlikuje od Kine i zemalja jugoistočne Azije jest domaća potražnja, a ne izvoz, kao primarni pokretač rasta, piše Nirupama Rao, indijska ministrica vanjskih poslova

Piše Nirupama Rao, indijska ministrica vanjskih poslova

Preuzeto s: www.bankamagazine.hr
opširnije
Objavljeno: Sri, 17.11.10. 10:11
Gospodarstvo

Indijski rupi dobio svoj jedinstveni simbol

 
Indijska je vlada odobrila konačni dizajna za svoju valutu, rupi. Simol je spoj devnagarskog "Ra" i latinskog 'R'.

Time se
rupi pridružio elitnoj ligi svjetskih valuta poput dolara, britanske funte, eur i japanskog jena, koji već imaju svoje jedinstvene oznake.
Objavljeno: Sri, 10.03.10. 11:44
Gospodarstvo

Seminar „Kako poslovati s Indijom“ održan u  Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu 

 
Seminar u organizaciji Veleposlanstva Republike Indije u RH i Hrvatske gospodarske komore na kojem su sudionici saznali više o indijskom gospodarstvu te poslovanju indijskih tvrtki u međunarodnom okružju. opširnije
Gospodarstvo

Njemačka ulaže u indijsko gospodarstvo

 
Piše Marijana Janjić

Merkel u posjetu Indiji


opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr