Objavljeno: Sri, 10.03.10. 11:44
Gospodarstvo

Seminar „Kako poslovati s Indijom“ održan u  Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu 

 
Seminar u organizaciji Veleposlanstva Republike Indije u RH i Hrvatske gospodarske komore na kojem su sudionici saznali više o indijskom gospodarstvu te poslovanju indijskih tvrtki u međunarodnom okružju.
 

Otvarajući seminar voditelj Odjela za prekomorske zemlje u Sektoru za međunarodne odnose HGK Miroslav Karamarković naglasio je dobre gospodarske odnose Hrvatske i Indije, koji imaju potencijal za daljnji razvoj i unapređivanje. Prošle je godine zabilježen rast hrvatskog izvoza u Indiju sa 10 milijuna USD u 2008. godini na 32,4 milijuna USD u prošloj godini, dok je indijski izvoz u Hrvatsku bio nešto niži nego prethodne godine te je iznosio 124,55 milijuna USD, a i dalje se bilježi deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s Indijom. Hrvatska je lani u Indiju najviše izvozila električne motore i generatore, turbomotore, plinske turbine, ploče i panele s električnim prekidačima, strojeve za plastiku, antibiotike itd., dok se iz Indije u Hrvatsku najviše uvozila kava i prerađevine od kave, obuća, posteljina, stolnjaci, lijekovi itd. Karamarković je podsjetio i na Sporazum o trgovini i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Indije, Sporazum o promociji i međusobnoj zaštiti investicija te radu zajedničkih poslovnih vijeća i odbora.

Veleposlanik Republike Indije u RH Pradeep Singh naglasio je da su Indija i Hrvatska prijateljske zemlje čija gospodarska suradnja ima dobrih mogućnosti za unapređivanje. Potencijal je za povećanje i uspostavu trgovinske suradnje u industriji proizvodnje kože i tekstila, farmaceutici, prehrambenoj industriji, graditeljstvu, industriji elektroopreme, uređaja za prijenos energije, željeznici, brodogradnji, naftnoj industriji, telekomunikacijama, turizmu, znanosti i tehnologiji te informatičkoj tehnologiji. Singh je naveo sektor usluga, osobito turizam, informatičku tehnologiju, poljoprivredu i prehrambenu industriju, proizvodnju za autoindustriju, infrastrukturu te farmaceutiku kao područja za međusobne investicije dviju zemalja.

Govoreći o indijskom gospodarstvu, veleposlanik Pradeep Singh naglasio je da se Indija nalazi među prvih 15 zemalja u svijetu čiji BDP ima stalni rast od 2002. godine, a koji je 2008. dosegnuo 1068 milijardi USD. Rast BDP-a te je godine iznosio 8,7 posto i drugi je najviši iza kineskog rasta. U strukturi BDP-a najviše sudjeluju sektor usluga, industrija te poljoprivreda. Očekuje se da će Indija i u duljem razdoblju, do 2050. godine, zadržati visoke stope rasta, između pet i šest posto godišnje. Povoljna demografska struktura s pretežito mladom te školovanom populacijom također je značajna ekonomska prednost Indije. Ta je zemlja od 2002. godine znatno povećala i vanjskotrgovinsku suradnju sa svijetom, izvoz je povećan sa 53 milijarde USD u 2002. godini na 185 milijardi USD u 2009. Rastao je i uvoz koji je u 2002. godini bio 62 milijarde USD, a u 2009. iznosio je 304 milijarde USD. U posljednje su tri godine znatno povećane i investicije u Indiju te je u 2008/2009. uloženo 27,3 milijarde USD, a godinu ranije 24,5 milijardi USD.

Direktorica ureda Indijske organizacije za promociju trgovine (ITPO) u Frankfurtu V. Meera predstavila je tu organizaciju čija je uloga promovirati indijsku industriju te pomoći izvozu indijskih proizvoda na međunarodnom tržištu. Kako je rekla, od ožujka ove do ožujka sljedeće godine planirano je organiziranje 16 međunarodnih sajmova u New Delhiju u izlagačkom prostoru „Pragati Maidan“ te osam u drugim indijskim centrima. Spomenula je i suradnju Indije i Hrvatske, čija je međusobna vanjskotrgovinska razmjena vrlo mala.

Objavljeno: Čet, 03.02.11. 14:27
Gospodarstvo

Nirupama Rao: Svjetska kriza i nove ekonomije

 
Snaga indijske ekonomije temelji se na visokoj stopi štednje i ulaganja, a ono što je razlikuje od Kine i zemalja jugoistočne Azije jest domaća potražnja, a ne izvoz, kao primarni pokretač rasta, piše Nirupama Rao, indijska ministrica vanjskih poslova

Piše Nirupama Rao, indijska ministrica vanjskih poslova

Preuzeto s: www.bankamagazine.hr
opširnije
Objavljeno: Uto, 11.01.11. 15:09
Gospodarstvo

Gospodarski forum: Indija - Dubrovačko-neretvanska županija

 
Indijski veleposlanik Pradeep Singh je, predstavivši indijsko gospodarstvo i mogućnosti suradnje sa županijskim gospodarstvenicima, podsjetio kako su indijsko-hrvatski odnosi vrlo dobri, posebno Indije s Dubrovnikom s kojim trgovačka suradnja datira unazad nekoliko stoljeća, a u indijskom gradu Goi nalazi se i crkva dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha.

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Pradeep Singh rekao je kako će pozvati bollywoodske producente da svoje filmove snimaju na lokacijama u Dubrovniku.

- Bollywoodski producenti su u stalnoj potrazi za novim zanimljivim destinacijama na kojima bi snimali, a Dubrovnik je izuzetno lijep grad s puno atraktivnih lokacija - rekao je veleposlanik Singh, napominjući kako ti filmovi imaju na milijune gledatelja, ne samo u Indiji nego i drugdje u svijetu.

U Indiji je vrlo razvijen srednji stalež koji voli putovati te ćemo promovirati Dubrovnik kao izvanredno zanimljivo turističko odredište - naglasio je indijski veleposlanik. Dodao je kako su brodogradnja, medicina i farmaceutska industrija područja u kojima Indija želi razviti bolju suradnju s Hrvatskom.

opširnije
Objavljeno: Sri, 17.11.10. 10:11
Gospodarstvo

Indijski rupi dobio svoj jedinstveni simbol

 
Indijska je vlada odobrila konačni dizajna za svoju valutu, rupi. Simol je spoj devnagarskog "Ra" i latinskog 'R'.

Time se
rupi pridružio elitnoj ligi svjetskih valuta poput dolara, britanske funte, eur i japanskog jena, koji već imaju svoje jedinstvene oznake.
Gospodarstvo

Njemačka ulaže u indijsko gospodarstvo

 
Piše Marijana Janjić

Merkel u posjetu Indiji


opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr